Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi Θεραπεία

Ποδοθεραπεία στο διαβήτη

Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.

Γιατί τα πόδια μου χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή;

Ο σακχαρώδης διαβήτης χαλάει τα νεύρα (διαβητική πολυνευροπάθεια) με συνέπεια:

  • τη μείωση της αισθητικότητας των ποδιών (στο άγγιγμα, τη θερμοκρασία και τον πόνο), η οποία φυσιολογικά τα προστατεύει από τραυματισμό, και
  • την παραμόρφωση των ποδιών (νευροπαθητική αρθροπάθεια)

Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια λόγω αθηροσκλήρυνσης των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα πόδια με συνέπεια τη μείωση της αιμάτωσής τους.

Αν συμβεί τέτοια νευροπάθεια ή αγγειοπάθεια, αυξάνει η πιθανότητα δημιουργίας άτονων ελκών.

Διακρίνονται οι ευπαθέστερες περιοχές του ποδιού για εμφάνιση έλκους σε διαβητικούς.

Στην Ελλάδα, το 10% του πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Εκτιμάται ότι το 15% των πασχόντων από διαβήτη θα εμφανίσουν έλκος, συνήθως στο πέλμα και τα δάκτυλα, στη διάρκεια της ζωής τους. Από τους διαβητικούς που έχουν εμφανίσει έλκος ποδιού σχεδόν το 20% (14-24%) θα χρειαστούν ακρωτηριασμό (Intersociety Consensus for the Management of Peripheral Arterial Disease [TASC II]. Περιοδικό “European Journal of Vascular & Endovascular Surgery”, [suppl.1] Vol.33, 2007).

Επιστροφή

Τι πρέπει να προσέχω γενικά;

Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα βελτιώσουν την υγεία σας και θα σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς.

  • Διακόψτε εντελώς το κάπνισμα, αν καπνίζετε
  • Η διατροφή σας να είναι χαμηλή σε ζωικά λίπη, να έχετε μικρά και συχνά (κάθε τρεις ώρες) γεύματα, να διατηρείτε φυσιολογικό σωματικό βάρος και να ασκείστε τακτικά
  • Ελέγχετε το σάκχαρο αίματος μερικές φορές την ημέρα, όπως έχει συστήσει ο ιατρός σας

Επιστροφή

Πώς ακριβώς πρέπει να φροντίζω τα πόδια μου; (Πρακτικές Συμβουλές)

Ελέγχετε τα πόδια ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ – Κοιτάζετε για τυχόν σκάσιμο, πληγές, φούσκες, κοκκινίλα και πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και μεταξύ των δακτύλων. Αν δεν μπορείτε να δείτε τα πέλματα, χρησιμοποιείτε καθρέπτη ή ζητείστε από κάποιον άλλο να τα δει.Πλένετε τα πόδια ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ – Πλένετε τα πόδια με σαπούνι και χλιαρό – όχι ζεστό – νερό. Μην τα αφήνετε να μουλιάζουν μέσα στο νερό. Στεγνώστε καλά με μαλακή πετσέτα, ιδίως μεταξύ των δακτύλων.

Περιορίστε την ξηρότητα της επιδερμίδας για να τη διατηρείτε λεία – Χρησιμοποιείτε ένα λεπτό στρώμα ενυδατικής κρέμας (συνήθως με βάση τη λανολίνη) καθημερινά για να προλάβετε την ξηρότητα και τα σκασίματα, αλλά μη βάζετε κρέμα μεταξύ των δακτύλων. Ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει ειδικά προϊόντα.

Μην προσπαθείτε να αυτοθεραπευτείτε – Αν εμφανίσετε τύλους (κάλους) ή άλλες ανωμαλίες στο δέρμα, μη βάζετε επιθέματα ή βαφές. Συμβουλευτείτε αμέσως τον ιατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα των ποδιών σας, ακόμη κι αν δεν προκαλεί πόνο. Η συνιστώμενη στρατηγική σήμερα είναι η τακτική παρακολούθηση από Ποδολόγο για φροντίδα των τύλων.

Να κόβετε τα νύχια τακτικά σε ευθεία και όχι στρογγυλεμένα  – Χρησιμοποιείτε ονυχοκόπτη και προσέξτε να μην ερεθίσετε το δέρμα. Αν δυσκολεύεστε, ζητείστε από κάποιον να σας βοηθήσει. Αν τα νύχια παχυνθούν, κιτρινίσουν ή μπαίνουν μέσα στο δέρμα, επισκεφθείτε τον ιατρό σας.

Φορείτε κάλτσες και παπούτσια ΠΑΝΤΟΤΕ – ακόμη και μέσα στο σπίτι για να προλάβετε τραυματισμούς. Οι κάλτσες πρέπει να μη σφίγγουν, να εφαρμόζουν καλά και να μην έχουν ραφές. Αλλάζετε κάλτσες καθημερινά. Μην περπατάτε ξυπόλητοι.

Αγοράζετε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά – Προσέξτε ιδιαίτερα τα καινούργια παπούτσια, και να τα φορείτε μόνο για μικρά διαστήματα αρχικά. Τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά μπορεί να προκαλέσουν φούσκες και πληγές. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ στενά ούτε πολύ φαρδιά. Προτιμάτε παπούτσια με κορδόνια και παπούτσια που είναι στρογγυλεμένα και έχουν χαμηλό (2-3 cm) τακούνι. Κάθε φορά πριν φορέσετε τα παπούτσια σας, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν στο εσωτερικό τους ανώμαλες επιφάνειες. Μπορείτε να συμβουλευτείτε ειδικό Ποδολόγο-Ποδοθεραπευτή για την κατασκευή παπουτσιών ακριβώς στα μέτρα σας.

Προστατέψτε τα πόδια σας τόσο από το κρύο όσο και από τη ζέστη – Να φορείτε ΠΑΝΤΟΤΕ παπούτσια όταν πατάτε σε ζεστές επιφάνειες. Μην κάθεστε κοντά σε φωτιά ή καλοριφέρ και μη βάζετε θερμοφόρες στα πόδια σας. Όταν ο καιρός είναι κρύος, ελέγχετε τα πόδια τακτικά για κρυοπαγήματα.

Διατηρείτε καλή την κυκλοφορία στα πόδια σας – Κινείτε τα δάκτυλα των ποδιών και τους αστραγάλους για 5 λεπτά τουλάχιστον 2 με 3 φορές καθημερινά. Αποφεύγετε να σταυρώνετε τα πόδια σας για πολλή ώρα. Αποφεύγετε τα ενδύματα που πιέζουν τους μηρούς ή τις γάμπες.

Ασκηθείτε τακτικά – Η σωματική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία και γενικότερα την υγεία. Δραστηριότητες όπως το βάδισμα, ο χορός, η κολύμβηση και η ποδηλασία θα βελτιώσουν τη γενικότερη υγεία σας ελαχιστοποιώντας την καταπόνηση των ποδιών. Πριν ξεκινήσετε ένα αθλητικό πρόγραμμα συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Επιστροφή

Τελευταία ενημέρωση 22/02/2014